08 aprilie 2009

Noua Dreapta: impresii

Mare meeting în faţa TNB. După cum bine ştiţi, un grup de oameni s-au adunat să scandeze lozinci pentru a îşi manifesta solidaritatea faţă de românii de peste Prut. După cum la fel de bine sper că ştiţi, Noua Dreapta s-a afişat "la stradă", fluturând steagul verde langă tricolor.
Penibilul intervine la sonorizare. Stăteam vis-a-vis, la fântână si vorbeam cu nişte prieteni. Se auzeau două megafoane: unul la care se auzeau răguşit doar slogane şi unul la care din când în când mai puteai auzi cateva cuvinte. Primul era de la "standul" Noua Dreaptă.
M-am dus să vorbesc cu cineva de acolo, să aflu şi eu de ce se poartă ca nişte copii, acoperind sunetul care se auzea din faţa teatrului naţional cu lozinci repetate şi nimic mai mult. L-am întrebat pe băiatul care flutura steagul verde, dar a spus ca el e doar un simplu membru şi nu este în măsură să discute despre acţiune. Îl întreb "bine, da tu practic de ce eşti aici?", şi primesc acelaşi răspuns. În final îl întreb de ce acoperă cu megafonul lor megafonul celor din spate în mod sistematic şi repetat, la care mă îndrumă către un coleg, aparent mai mare în grad. Ăla începe prin a spune că este "protestul lor", prin asta înţelegând probabil că "ei au fost primii". Respectivul malac m-a întrebat dacă am culoare politică, fiind surprins când a aflat că nu am, dar nu simpatizez cu "mişcarea lor". Mă îndrumă rapid către site-ul lor, dar a rămas din nou surprins când a aflat că îl ştiu. Am fost întrebat de ce nu simpatizez mişcarea lor, la care am răspuns că sunt deist şi chiar daca as fi creştin nu aş crede că Dumnezeu a făcut un "neam" superior şi alt "neam" inferior.

Şi acum câteva citiri din doctrina Noua Dreapta, mai precis secţiunea nr.2: despre ordinea socială (
http://www.nouadreapta.org/doctrina.php)

"Organizarea colectivitatilor umane depaseste puterea de intelegere a omului. Ea este opera lui Dumnezeu."

"Exista si o ordine ierarhica, un raport de subordonare intre individ, neam si Dumnezeu. Fiecare dintre entitatile inferioare devine mai vie, mai rodnica, mai stralucitoare, in masura in care participa la realitatea de ordin superior si, dimpotriva, cu cat una din ele se inchide mai mult in sine, devenind mai egoista, cu atat si vitalitatea proprie se ofileste."

"
În loc de aceasta orientare inteleapta, Eurpoeanul a preferat un salt in necunoscut. Dumnezeu a fost izgonit intr-o sfera mai abstracta de preocupari, facandu-l oarecum raspunzator de lipsurile organizatiei medievale, iar omul s-a declarat pe sine insusi atoatestiutor si unic plasmuitor al destinului sau. Renasterea este o trecere de la extrema Divina la extrema umana a relatiei individ-neam-Dumnezeu. Individul sfarama cadrul ingust al randuielilor medievale, dar, in frenezia eliberarii, nu observa ca s-a proiectat dincolo de sfera armoniilor supreme." - Cât de progresistă poate fi Noua Dreaptă dacă aceasta consideră că trebuia să rămânem în Evul Mediu ( pentru că era mai bine decât în Renaştere şi tot ce a urmat), unde apropo, Biserica putea arde pe rug pe oricine fără nici un fel de dovadă.

"Cultura n-ar fi posibila, daca pamantul ar fi populat de o umanitate nediferentiata etniceste. Cultura este un produs al geniului national, o proiectie a lumii de visuri, idealuri si aspiratii ale unui popor." Doamne Sfinte Maica Precista....

"Stadiul de desavarsire sociala se masoara dupa progresul ce l-a facut relatia individ-neam-Dumnezeu in viata unui neam. Increstinarea lumii aduce cu sine si armonia sociala. De la venirea lui Christos in lume, cursul istoriei a fost conceput de intelepciunea Divina sa devina un imens fluviu de dragoste..."

Ca să închid paranteza, a fost surprins că nu cred în făurirea ordinii sociale de Domnul Dumnezeu. După ce l-am şocat de trei ori m-a rugat să iau legătura cu cei din faţa TNB să oprească ei discursurile diverşilor oameni care aveau ceva de zis mai mult decât repetarea a 4 cuvinte de 10 ori. Am plecat cu un gust acru care încă persistă dupa 3 ore. Discuţia cu şeful, dar mai ales cea cu cel care flutura steagul şi nu ştia de ce face asta mi-a confirmat dubiile pe care le aveam cu privire la "legionăraşi". Nu a fost meetingul lui, ei au apărut după câteva ore de la începerea activităţilor pentru a lua faţa acestora. Şi-au pus strategic bannerele şi au fluturat steagul la stradă, să pară că ei au organizat totul şi că ei sunt cei care apără neamul şi susţin interesele acestora. Capital politic. Cine ştie când se coagulează şi ăştia ca FSN-ul şi apar la vot. Şi ca să umplu parahul, priviţi ce scrie aici:
"Noua Dreaptã se solidarizeazã cu revolta anti-comunistã a tinerilor din Chisinãu si sustine neconditionat actiunile initiate de studentii basarabeni din marile centre universitare din România.". Deci clar ei "susţin", asta însemnând că se alătură celor care au început. Acţiunea de acoperire a celor care chiar aveau ceva de spus cu sloganuri foarte simpliste, niciunul îndreptat împotriva lui Voronin ci doar împotriva comunismului ca regim politic (PS: ştim toţi cât de "comunist" este regimul de la Chişinău) mi se pare de-a dreptul puerilă.
Noua Dreaptă este o organizaţie în ascensiune, dar sunt sigur că nu va avea niciodată sprijinul şi respectul pe care l-au avut legionarii, nici din partea maselor şi nici din partea intelectualilor.

10 comentarii:

  1. Foarte bun articol! Prevad o avalansa de replici de la radicali.

    RăspundețiȘtergere
  2. Prietene,si tu ca alti 100.000 de bloggeri ai ceva de delirum tremens legat de Noua Dreapta.In primul rand manifestatia a fost comuna pana la un anumit punct,ne-am despartit de Noii Golani atunci cand "liderul" George,facea crize de isterie legate de crucea celtica.Pentru cultura ta generala(ca sa eviti pe viitor sa te mai faci de cacao cum ai facut acum)in spatele organizatiei Noii Golani se afla celebrul colonel de securitate Maries,George nu este decat un mic catel care a infintat "Noii Golani" la ordinul cuiva.El ura la TNB intr-un din seri ca a doua zi va fi prezent la Chisinau,dar...SURPRIZA:)))A doua seara era tot la TNB si facea crize de isterie la microfon.Legat de Noua Dreapta,tu saracul de tine vorbesti exact ca un copil suferind de sindromul Down,probabil esti un mic comunist frustrat cu valente de Antifa.Ma amuza teribil o chestie la "viteji" de tastatura ca tine,de fiecare data cand vin in fata noastra sunt un fele de Ilene Cosanzene,vorbesc frumos,sunt super haiosi etc,etc.Cand ajung acasa se transforma in zmeii si incep cu aceeleasi stereotipuri:Noua dreapta nazista,fascista,violenta etc.Mai fair play era sa ne spui acolo pe loc parerea ta,dar tu faci ca in bancul cu iepurasul,dupa ce esti la o distranta apreciabila incepi sa injuri.Ca sa iti fac trafic pe blog ti-am oferit o replica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intre patru pereti suntem toti "sfarma piatra", "indoaie fier", "rupe lemne" etc... Dar asta este, avem libertate de opinie (cu toate ca apreciez mai mult pe cel ce spune verde-n fata...) ! Bunicel articolul pentru cei slabi de inger... dar mai trebuie sa te documentezi, adica verifica mai multe surse (minim 5), nu lua doar una ca fiind cea mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. dupa cum ati vazut.. nu am raspuns la commentarii ca sa nu fac circ pe net, dupa monitor. te salut catalin, esti un prost.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu tine nu trebuie sa se chiunie cineva.Se vede ca esti "zbuciumat" rau.Scrii niste posturi kilomentri fara cap si fara coada.Esti un fel de mic ateist care totusi si parca crede in Dumnezeu.Iar despre "Noii Golani" se stie toata povestea...

    RăspundețiȘtergere
  6. si daca tot decizi sa te chinui, zi ceva mai palpabil despre post, nu chestii care chiar nu au nici un sens (posturi kilometri fara cap si fara coada).

    RăspundețiȘtergere
  7. Stimate domnule Vrinceanu Catalin... imi pare rau sa ti-o zic dar ii dau dreptate celuilalt Catalin...
    Daca tu erai atat de tare-n gura cum esti aici, te-ai fi dus si le-ai fi zis verde in fata opinia ta...dar totusi ai preferat sa o faci aici ,pe internet, unde nu poti fi atins de eventualele "raspunsuri" pe care le-ai fi primit atunci...

    Si in alta ordine de idei , este decizia fiecaruia ce si cum gandeste , ce ideologie urmeaza , ce convingeri are...si nu este dreptul tau sa comentezi in maniera in care ai facut-o ceea ce alege un anumit individ.

    Poate ar trebui sa te mai maturizezi putin , si ar trebui sa mai dai si tu ochii cu realitatea din cand in cand ...poate asa ti-ai da seama ca 90 % din ideologia Noii Drepte este corecta. In ceea ce priveste sloganurile...ce este in neregula cu ele ? ...da , Basarabia este pamant romanesc, la fel cum este si Tinutul Secuiesc, si este dreptul romanilor sa fie uniti ... stii tu :" stat unitar, indivizil " alea alea....mai documenteaza-te si tu inainte sa vorbesti aiurea si sa jignesti alte persoane ...

    La revedere !

    RăspundețiȘtergere